Reklama
 
Blog | Marek Blažek

Vidláci v Evropě

Česi jsou prý mistři v třídění odpadu. Pravděpodobně ve výsledku natřídíme nejvíc odpadu ze všech vidláckých států, které od roku 2004 patří do EU.

Běžná skutečnost je ovšem jiná a pohled lidí, kteří odpad třídí je ještě víc poznamenán tím, že po vás nikdo vlastně třídit ani nechce. Mám sousedy v domě. Jsou to mladí lidé co mají navíc malé dítě – rodina. Místo vynášení odpadků je dávají k mým dveřím. Pak je klidně vynesou až jdou druhý den ven – údajně to je běžná praxe v českých rodinách. Procházíte domem a vychutnáváte si při tom co kdo žere a vyhazuje.

Když chcete třídit odpad tak si přitom stačí koupit 3pytlový koš a můžete začít třídit plast, papír a kartónový obal.Na sklo vám stačí starší košík ze supermárketu nebo něco podobného. Se zbytkem se nemusíte obtěžovat, protože na další složky (kov, bioodpad, baterie, atd.) není tahle země připravená. Když jdete pak vynést tyto složky tak se většinou projdete o dost dále než k popelnicím. Zpravidla jsou kontejnery na tříděný odpad 3x dál než popelnice na "směsný odpad" a bývají i často plné, protože se vyvážejí jednou za 14 dní.

Řešením aby se z tříděného odpadu nestalo záležitost pro elitní ekology (nic takového nejsem) je to, že nesetříděný odpad bude zpoplatněn podobně jako v Německu. Kvóta na počet lidí a pokud je překročena tak doplácíte podobně jako za jiné energie. Za to by mělo být k dispozici mnohem více míst na tříděný odpad a hlavně by měly být blíž než ty na směsný. Dokud to tak nebude tak jsou kecy o tříděném odpadu vhodné tak akorát do předvolebních agitačních letáků jako právě letos.

 

Reklama